81. Symbolen
Voor eenheden en elementen zijn internationaal erkende symbolen vastgelegd, zoals a (are), cm (centimeter) en m/s (meter per seconde). Hoofdletters worden gebruikt bij symbolen die van eigennamen komen (W voor watt, van James Watt, en Hz voor hertz, van Heinrich Hertz), en bij symbolen voor vergrotende voorvoegsels als M (mega) en G (giga). Daarom is MHz (megahertz) met twee hoofdletters, en krijgt dB (decibel) een kleine d (deci-, verkleinend) en een grote B (vanwege Alexander Bell). Overigens is B ook het symbool voor byte (MB = megabyte), ter onderscheiding van b (bit).
Er is een verschil tussen symbolen en afkortingen: het symbool voor gram is g en de gebruikelijke afkorting is gr.; voor uur bestaan het symbool h en de afkorting u. (met een punt).
a. Scheikundige elementen
Scheikundige elementen worden met één beginhoofdletter geschreven: Ag, H, enz.
b. Valuta-aanduidingen
Valuta-aanduidingen hebben drie hoofdletters: EUR (euro), GBP (Brits pond), USD (Amerikaanse dollar). In gewone teksten worden hiervoor vaak aparte symbolen gebruikt, zoals (euro), £ (pond) en $ (dollar).
c. Landnamen
Landnamen worden op diverse gestandaardiseerde manieren afgekort; er zijn tweeletterige codes (onder meer voor internetadressen, zoals .be en .nl), drieletterige (IRL, NLD), en op auto’s een- tot drieletterige (B, NL) – steeds zonder punten. In de woordenlijst worden vooral ‘echte afkortingen’ met een of meer punten opgenomen, zoals Dld. (Duitsland) en W.-Vl. (West-Vlaanderen), en tweeletterige codes voor provincies, zoals FL (Flevoland).
Zie regel 48 voor het gebruik van spaties tussen getallen en symbolen.