61. Samenstellingen met gelijkwaardige delen
Een samenstelling die twee of meer gelijkwaardige delen bevat, krijgt een streepje.
hink-stap-sprong, sociaal-cultureel
Woorden die in een samenstelling naast elkaar staan, kunnen wat betekenis betreft gelijkwaardig aan elkaar zijn: ze noemen allebei op ongeveer dezelfde manier een eigenschap van een persoon of ding. Vaak zijn de woorddelen ook omkeerbaar. Bij zo’n gelijkwaardigheid van samenstellende delen komt er een streepje: algemeen-bijzonder (onderwijs), christen-socialist, directeur-eigenaar, medisch-ethisch, politiek-economisch, prins-gemaal, sociaal-cultureel, station Heemstede-Aerdenhout, het Brits-Franse consortium, de paars-groene coalitie.
Niet-omkeerbare combinaties
De delen van samenstellingen als christendemocraat, nationaalsocialistisch, sociaaldemocratie, plastischchirurgisch en populairwetenschappelijk zijn niet omkeerbaar. Ze kunnen helemaal aan elkaar worden geschreven, maar een streepje (zie regel 66) maakt ze beter leesbaar: plastisch-chirurgisch, populair-wetenschappelijk.
Herhalingswoorden
Woorden met twee of meer (bijna) gelijke delen worden bijna altijd zonder streepje aan elkaar geschreven: beriberi, blabla, blingbling, chachacha, dingdong, froufrou, hiphop, pingpong, tamtam, wipwap, zigzag. Ook hiervan afgeleide werkwoorden worden aan elkaar geschreven: hiphoppen, pingpongen, zigzaggen.
Tussenwerpsels volgen ditzelfde patroon: hèhè, jaja, neenee, nounou, haha (hahaha), hihi, hoho.
In sommige combinaties staat een streepje. De bekendste zijn balletje-balletje, lepeltje-lepeltje en netto-netto. Ook en-en en of-of hebben een streepje. Het woord uche-uche krijgt een streepje vanwege de klinkerbotsing. Via via wordt los geschreven.
Kleuraanduidingen
In kleuraanduidingen die uit twee inhoudelijke delen bestaan, zoals oranjerood, bepaalt het eerste deel het tweede deel nader (oranjerood is een soort rood). Er staat daarom geen streepje. In de geel-witte vlag (een vlag met geel en wit) komt wel een streepje, omdat het om twee afzonderlijke (gelijkwaardige) kleuren gaat.
Meer dan twee delen
Als er sprake is van een driedelige samenstelling met gelijkwaardige delen, komen er tussen de delen ook streepjes: hink-stap-sprong, rood-wit-blauw.
Drie- en meerdelige samenstellingen die met twee gelijkwaardige delen beginnen, behouden het streepje; ze worden behandeld in regel 62.