59. Voorvoegsels of voorvoegselachtige woorden
Na bepaalde voorvoegsels of woorden die daarop lijken, komt er een streepje in samenstellingen; na veel andere niet.
niet-roker, ex-trainer, co-auteur, antiwesters, microkosmos
Voorvoegsels met een streepje
Na de volgende voorvoegsels komt standaard een streepje:
bijna demi ex (= voormalig) interim (= tussentijds) non oud (= voormalig) Sint/sint, St./st. | een bijna-botsing demi-monde, demi-sec ex-trainer interim-bestuur non-verbaal, non-fictie oud-leerling Sint-Nicolaas, sint-juttemis, sint-bernard, St.-Anna, St.-Truiden |
Als zulke woorddelen niet als voorvoegsel fungeren maar een andere functie of betekenis hebben, komt er geen streepje. Voorbeelden zijn: interimbureau (uitzendbureau), oudgediende, sintkostuum. Ook los schrijven komt voor: oud papier, bijna klaar, de bijna mooiste villa.
Na niet komt een streepje als het woord een duidelijke tegenstelling met een ander woord uitdrukt of als de combinatie een vast begrip is:
- Wij zijn een niet-commercieel bedrijf. (tegenstelling met commerciële bedrijven)
- De eiser werd niet-ontvankelijk verklaard. (vast juridisch begrip)
In combinatie met zelfstandige naamwoorden, en in langere samenstellingen, komt na niet vrijwel altijd een streepje: niet-ingezetene, niet-roker, niet-aanvalsverdrag, niet-rokengedeelte.
Voorvoegsels zonder streepje
Bij voorvoegsels of vergelijkbare woorden die hierboven niet zijn genoemd, is een streepje mogelijk, maar doorgaans niet echt nodig voor de leesbaarheid. In deze spellinglijst staan deze combinaties als één woord vermeld. Als dat een moeilijk leesbaar woord oplevert, staat er een variant bij met een verduidelijkend streepje (zie ook regel 66).
Voorbeelden van zulke voorvoegsels of vergellijkbare woorden:
anti - antiaanbaklaag
a - asociaal
bio - bioafval
bruto - brutogewicht
concept - conceptakkoord
des - desinfectie
hetero - heterostellen
loco - locoburgemeester
micro - microchip
netto - nettoloon
oer - oervervelend
ontwerp - ontwerpbesluit
post - postdoctoraal
privé - privévliegtuig
pseudo - pseudowetenschappelijk
quasi - quasiverbaasd
semi - semibungalow
standaard - standaardprocedure
sub - subcommissie
trans - transoceanisch
vice - vicepremier
Na veel van de genoemde voorvoegsels is een streepje in de praktijk vrij gebruikelijk (loco-burgemeester, quasi-verbaasd, vice-premier), en ook zeker niet fout. In de spellinglijst worden ze aan het bijbehorende woord vast geschreven, maar zijn er vaak varianten opgenomen met een facultatief streepje (zie regel 66).
In nogal anti-voetbal zijn (= tegen voetbal zijn) is het streepje na anti duidelijk het gebruikelijkst. Daarnaast bestaat antivoetbal als vast begrip, in de betekenis ‘extreem defensief voetbal’: Zij spelen antivoetbal.
Meer over combinaties met bruto, netto en standaard staat in regel 47.
Bij klinkerbotsing en hoofdletters
Ook als het voorvoegsel zelf geen streepje vereist, is een streepje altijd verplicht in de volgende gevallen:
- Bij klinkerbotsing, dat wil zeggen: als er twee klinkers naast elkaar staan die als één klank kunnen worden uitgesproken terwijl dat niet de bedoeling is: netto-inkomen, privé-eigendom, pseudo-intellectueel. (Zie regel 58 voor de klinkercombinaties waarvoor dit geldt.)
- Voor een hoofdletter: inter-Europees, oer-Engels, on-Amerikaans, trans-Atlantisch (zie ook regel 50). Bij namen van talen gaat het anders: Oudengels (zie verder regel 36).
Co-, de-, pre-, pro- en re-
Na de voorvoegsels co-, de-, pre-, pro- en re- is het streepje niet verplicht: coauteur, copiloot, demilitarisering, preadvies, prowesters, repatriëren. Het mág wel worden ingevoegd: co-piloot, co-schap, pre-advies, pro-westers.
Bij klinkerbotsing (zie regel 58) komt er na pro- altijd een streepje: pro-islamitisch. Pro betekent dan letterlijk 'voor'. Na co-, de-, pre- en re- komt er bij klinkerbotsing een streepje als het voorvoegsel nog een herkenbare letterlijke betekenis heeft:
co- (‘mede’): co-ouder, co-existentie
de- (‘ont-’): de-escaleren
pre- (‘voorafgaand’): pre-embryo
re- (‘her-’, ‘opnieuw’): re-integratie, arbeidsre-integratie
Is die letterlijke betekenis niet of niet duidelijk meer aanwezig, dan staat er een trema op de klinker na het voorvoegsel: coëfficiënt, coördinatie, preëminent, reïncarnatie, reünie.
Engelse leenwoorden krijgen bij klinkerbotsing altijd een streepje na de- en re-: de-icen, re-engineering.
Alternatief -- niet officieel, wel gangbaar
Wie een streepje bij klinkerbotsing na een voorvoegsel als co-, de- of re- te nadrukkelijk vindt, kan in sommige gevallen ook een trema gebruiken (zoals dat lange tijd de regel was):
- coëxistentie, coöptatie
- deëscaleren, deïnstallatie
- reëngageren, reïntegratie, arbeidsreïntegratie
Voorvoegsels met een trema bij klinkerbotsing
Er zijn ook voorvoegsels waarbij in het geval van klinkerbotsing altijd een trema wordt gebruikt. Het gaat met name om bi, di, tri en andere van oorsprong Latijnse of Griekse telwoorden die als voorvoegsel worden gebruikt: biënnale, triënnium, diëresis, tetraëder.