45. Allerlei andere soorten eigennamen
Naast namen van personen, gebieden, instellingen en dergelijke zijn er nog allerlei andere categorieën eigennamen. Die namen krijgen een of meer hoofdletters.
Vrijheidsbeeld, Ronde van Frankrijk, Oscar
a. Titels van boeken, kranten, enz.
Voor boektitels is de algemene regel: begin met een hoofdletter en schrijf verder alleen die woorden met een hoofdletter die van zichzelf al een hoofdletter krijgen (zoals eigennamen): Alleen op de wereld, Het verdriet van België. Deze regel wordt in de praktijk niet altijd nagevolgd; uitgevers hebben vaak redenen om een andere vorm te kiezen.
Voor films, tv-series en tv-programma’s wordt in principe dezelfde regel gevolgd: De aanslag, Soldaat van Oranje, De allerslechtste chauffeur van Nederland.
Titels van kranten en tijdschriften worden geschreven zoals de redactie ze zelf heeft vastgelegd: De Standaard, de Volkskrant, Gazet van Antwerpen, Vrij Nederland, Plus Magazine, LINDA., OOR.
Bij Engelse titels kan ervoor gekozen worden om, overeenkomstig het gebruik in het Engelse taalgebied, alle inhoudelijke woorden van een titel met een hoofdletter te schrijven: Go Set a Watchman.
b. Wetten
Namen van wetten beginnen in principe met een hoofdletter: Wet openbaarheid van bestuur. Afgekorte namen van wetten hebben doorgaans hoofdletters: WOB. (Zie ook regel 80.)
c. Wedstrijden en prijzen
Namen van wedstrijden of van een toernooi worden met een of meer hoofdletters geschreven, ook als ze vertaald zijn: de Ronde van Frankrijk, de Tour de France, de Vuelta, de Volvo Ocean Race, de Grand Masters.
Namen van prijzen krijgen altijd een of meer hoofdletters: een Oscar, de Nobelprijs, de Gouden Beertjes, de Nipkowschijf, de Televizier-Ring.
d. Gebouwen, beelden, kunstwerken
Een algemene benaming van een gebouw of beeld krijgt een kleine letter (school, standbeeld), maar een specifieke naam krijgt een of meer hoofdletters: het Parthenon, de Sixtijnse Kapel, het Torentje, het Vrijheidsbeeld, de Waag.
Voor de benamingen van kunstwerken zijn geen algemene regels; veel kunstwerken hebben niet eens een 'officiële' naam. Als het lidwoord niet bij de naam van het kunstwerk hoort, krijgt het een kleine letter; daarom is het De aardappeleters, maar de Mona Lisa.
e. Overige namen
Ook andere eigennamen krijgen een hoofdletter, bijvoorbeeld (bij)namen als Miljoenenlijn, Oranje (het Koninklijk Huis of een Nederlandse sportploeg), de Rode Duivels, de Union Jack (de vlag van het Verenigd Koninkrijk), bandnamen (The Beatles, The Kik), merknamen (zie ook regel 33 en 42) en evenementen als Pinkpop en Lowlands.
f. Tekstonderdelen
Algemene aanduidingen voor tekstsoorten en onderdelen van teksten krijgen een kleine letter: een memorie van toelichting, figuur 1.2, hoofdstuk 8.