40. Godsdiensten en maatschappelijke, politieke of culturele stromingen
Namen van levensbeschouwelijke, maatschappelijke, politieke of culturele stromingen krijgen kleine letters, evenals de aanduidingen van de aanhangers daarvan.
humanisme, jezuïet, liberalisme, new age, impressionisme
Alleen stromingen waarvan de naam als eigennaam geldt, krijgen hoofdletters: Bauhaus, De Stijl. Ook namen van groepen kunstenaars worden met een hoofdletter geschreven: Cobra, Vijftigers. Stromingen waarvan de naam ook een tijdperk kan zijn, hebben twee mogelijke schrijfwijzen: de renaissance is de kunststijl of het tijdperk, de Renaissance kan alleen het tijdperk zijn. (Zie ook regel 38.)
De kleine letter wordt ook gebruikt in stromingen die zijn afgeleid van een eigennaam: gaullisme, panarabisme. (Zie regel 33.) Samenstellingen en afleidingen van woorden die een stroming aanduiden, krijgen een kleine letter: beatgeneratie, communistisch, islamitisch, salafist.
Benamingen voor aanhangers van gezindten of partijen krijgen een kleine letter: baptisten, de rooms-katholieken, een jezuïet, gereformeerden, hindoes, moslims, joden (zie ook regel 37b), liberalen. Een aardrijkskundige aanduiding in zo’n naam krijgt een hoofdletter: Grieks-orthodox, Nederlands-hervormden; alleen rooms is met een kleine letter. (Zie over Rooms-Katholiek/rooms-katholiek regel 42.)
De eigennaam van een gezindte of partij wordt geschreven zoals de naamgever die heeft bepaald: de Protestantse Kerk in Nederland, GroenLinks. (Zie regel 3.)
Ook culturele stromingen, bijvoorbeeld in de muziek, krijgen kleine letters: reggae, hardcore. Dat geldt eveneens als er een vervormde of verkorte (aardrijkskundige) naam in zit: britpop, italodisco, nederhop.