37. Volkerennamen
Benamingen voor leden van een duidelijk bepaalde bevolkingsgroep krijgen een hoofdletter.
Apache, Azteek, Roma, Zoeloe
a. Verzamelnamen
Verzamelnamen voor volkeren (waarmee verschillende bevolkingsgroepen onder een grotere noemer worden gebracht) krijgen kleine letters: indiaan, zigeuner. De volgende grotere groepen worden meer als een eenheid gezien en krijgen daarom een hoofdletter: Bantoe, Berber, Eskimo, Kelt, Germaan, Papoea.
Alternatief -- niet officieel, wel gangbaar
Omdat het wenselijk kan zijn het karakter van verzamelnaam te benadrukken, staan de volgende volkeren ook met een kleine letter in de woordenlijst van de Spellingwijzer: bantoe, eskimo.
b. Jood/jood
De woorden Jood, Jodin, Joden en Joods krijgen een hoofdletter als het om de etnische en/of culturele betekenis gaat. Enkele veelvoorkomende voorbeelden:
- Palestijnen en Joden
- de Joodse en Arabische cultuur
- Een Jood of een Jodin is iemand die behoort tot het Joodse volk.
- Veel Joden zijn naar Amerika geëmigreerd.
- de Jodenvervolging
- een Joodse kolonist
Gaat het duidelijk om een religieuze aanduiding, bijvoorbeeld wanneer jood/jodin/joods/joden/jodendom in één adem wordt genoemd met aanhangers van andere religies zoals christenen en moslims, dan is een kleine letter juist. (Aanduidingen van aanhangers van religies krijgen namelijk een kleine letter; zie regel 40.) Voorbeelden:
- Het OJEC is een overlegorgaan voor joden en christenen.
- In het boek komen joden, christenen, moslims en humanisten aan het woord.
- De joodse en christelijke feestdagen.
Joodse tradities en cultuur zijn vaak verweven met het etnische én het religieuze aspect. Gebruik bij twijfel een hoofdletter:
- een Joodse begrafenis
- een Joodse opvoeding
- de Joodse spijswetten
c. Spotnamen
Bijnamen, scheldnamen en spotnamen van bevolkingsgroepen krijgen een kleine letter: tukker, brabo, spanjool, aussie, mof, kaaskop, spaghettivreter. Dat geldt ook voor denigrerende of grappig bedoelde samenstellingen als jodenfooi, turkenbak, een rare waterchinees, zakjapanner. Verder krijgen afhaalchinees en frietchinees een kleine letter.
Het gaat hier steeds om vastgelegde woorden, waarop niet of weinig gevarieerd wordt. Anders is dat met samenstellingen die beginnen met bijvoorbeeld rot-, kut-, enz. De schrijfwijze is dan: rot-IJslanders, kut-Fransen, namaak-Belg, enz.
In woorden als Nederbelg en Nederturk staat één beginhoofdletter en geen streepje.